172015Feb
Bolne menstruacije

Bolne menstruacije

Bolna menstruacija se naziva  dysmenorrhea

Bolna menstruacija je najčešći menstrualni poremećaj. Više od polovine žena koje imaju menstruaciju osećaju neku vrstu bola tokom jednog do dva dana menstrualnog krvarenja svakog meseca.

Postoje dva tipa bolnih menstruacija:

  • primarna dysmenorrhea
  • secundarna dysmenorrhea

Šta je primarna dysmenorhea?

Primarna dysmenorrhea (menstrualni grčevi) bol je koji dolazi sa menstrualnim krvarenjem. Obično je uslovljena delovanjem supstanci koje se zovu prostaglandini, a koje produkuje materica. Bol obično nastaje neposredno pred menstrualno krvarenje i najjači je prvog /drugog dana menstruacije kada je i nivo prostaglandina najviši.

Primarne dysmenorrhee se obično javljaju čim devojke počninju sa periodom prve menstruacije – ova vrsta bola ima tendenciju da bude slabija sa godinama i naročito nakon prvog porođaja.

Šta je sekundarna dysmenorrhea?

Sekundarna dysmenorrhea je bol koji je uslovljen poremećajima reproduktivnog sistema.

Obično se javlja u kasnijem periodu života u odnosu na primarnu dysmenorrhea-u.

Ima tendenciju da sa godinama bude gori (jači).

Bol obično počinje par dana pre početka menstrualnog ciklusa. Bol postaje jači tokom menstrualnog krvarenja  i ne mora obavezno prestati sa završetkom menstrualnog krvarenja.

Bolesti koje uzrokuju sekundarnu dysmenorrhea-u jesu: endometriosa,  adenomyosa, miomi materice.

Kako se postavlja dijagnoza?

Kada primetite tegobe u smislu bolnih menstruacija obratite se Vašem lekaru. On će sa Vama najpre porazgovarati o prirodi Vaših menstrualnih ciklusa i obaviti ginekološki pregled. U cilju dopunske dijagnostike, najčešće se sprovodi ultrazvučni pregled.

Ukoliko dijagnoza i dalje nije jasna, u cilju definitivne dijagnostike, može Vam se predložiti laparoskopija (pregled organa male karlice optičkim instrumentom). 

Koji se lekovi koriste u tretmanu dysmenorrhea-e?

Za lečenje bolnih menstruacija se mogu koristiti različite vrste lekova.

Lekovi protiv bolova, na bazi nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID) mogu biti od koristi. Oni deluju tako što snižavaju  količininu  prostaglandina u telu i time smanjuju njihov efekat. Postoje stanja u kojima se ovi lekovi ne smeju uzimati ili je neophodan oprez (poremećaji krvarenja, astma, oštećenja jetre, alergije ,”čir ” na želucu…). Kontraceptivne pilule ili flasteri na bazi estrogena i progestagena  se mogu koristiti za kontrolu dysmenorrhea-e.

Hormonske spirale (npr. Mirena) takođe su se  pokazale korisnim u kontroli bolnih menstruacija.

Pre upotrebe ovih preparat obavezno se konsultujte sa Vašim lekarom.

O najboljoj opciji medikamentoznog lečenja prodiskutujte sa Vašim lekarom.

Ukoliko se ustanovi da je uzrok bolnih menstruacija poremećaj organa male karlice (npr. miomi) opcija u lečenju može biti i operativno lečenje.

Koje alternativne metode se mogu koristiti u tretmanu dysmenorrhea-e?

Upotreba vitamina B1 i suplementi magnezijuma mogu ponekad  biti od koristi u tretmanu bolnih menstruacija.

Savetuju se vežbe i fizička aktivnost.

Akupunktura se u pojedinim situacijama pokazala od koristi.