182020Apr

Mučnina i povraćanje u trudnoći

Ovo je veoma čest problem: 40-80% trudnica iskusi mučninu i povraćanje u trudnoći. Mučnina i povraćanje se često nazivaju “jutarnja mučnina” iako trudnice ove tegobe mogu imati u bilo kojem periodu dana.

Načešće, tegobe počnu vrlo rano, između 4. i 10. nedelje, a nestanu do 20. nedelje, mada ima slučajeva kada ovaj problem traje tokom čitave trudnoće. Neke žene osećaju mučninu kratak vremenski period tokom dana, jednom do dva puta .Ovo se obično definiše kao blaga mučnina i ne zahteva medicinski tretman, već samo korekciju ishrane. Ukoliko mučnina traje satima i povezana je sa višestrukim povraćanjem (ponekad i više od 10 puta dnevno), ovo predstavlja najozbiljniju formu koja se stručno zove – hyperemesis gravidarum. Ova forma se javlja u oko 3 % trudnoća. Trudnica gubi oko 5 % svoje predtrudničke težine i naglašeni su simptomi dehidracije (gubitka tečnosti – slabost, malaksalost, suva usta, nizak krvni pritisak …). U ovakvim situacijama potreban je bolnički tretman.

Postoji više do sada opisanih razloga i stanja koja mogu dovesti do pojave mučnine i prekomernog povraćanja u trudnoći. Stanja (neka sa jasnim, a neka sa nejasnim mehanizmom delovanja) koja su najčešće povezana sa prekomernim povraćanjem su:

 • hipertireoiza (pojačan rad štitne žlezde)
  šećerna bolest u trudnoći,
 • ranije bolesti digestivnog sistema, npr. gastritis, ulkus (tj. čir) na želucu, bolesti žučne kese…
 • višeplodne trudnoće, kao i neka ređa stanja (npr. astma, psihički problemi, gestaciona trofoblastna bolest itd.)

Dijagnoza mučnine i prekomernog povraćanja u trudnoći se najčešće postavlja razgovorom sa trudnicom i kliničkim pregledom (opšta slabost, malaksalost, suva usta, nizak krvni pritisak …).
Takođe, u težim slučajevima moguće su i promene u biohemijskim analizama, te je obavezno uraditi analizu krvi.

Šta trudnica moza da uradi kako bi se osećala bolje?
Korekcija ishrane i načina života pomažu da se trudnica oseća bolje. Treba pokušati sa sledećim:

 • uzimanje multivitamina
 • uzimanje krekera ili suvog tosta ujutro – pre ustajanja kako bi se izbeglo pokretanje iz kreveta na prazan stomak
 • tokom dana – uzimanje tečnosti često, ali u malim količinama
 • obroci – često ali u manjim kolicinama (umesto tri glavna i obilna obroka, više manjih)
 • blendirana hrana – banane, jabuka, kao i tost, čaj
 • proizvodi od đumbira
 • izbegavanje iritirajućih mirisa

Ukoliko povraćate često, može se desiti da Vam se ošteti zubna gleđ. To je zato što se pri povraćanju izbacuje i želudačna kiselina koja oštećuje gleđ. Isperite usta sodom bikarbonom (jedna kafena kašika sode bikarbone rastvorena u čaši vode), pomaže da se neutralizuje kiselina i zaštiti zubna gleđ .

Šta je osnova terapije ukoliko korekcija ishrane ne pomaže ?
Najpre treba isključiti ostale potencijalne medicinske uzroke mučnine/povraćanja u trudnoći. Ukoliko su isključene ranije navedene bolesti, dalji tretman obuhvata:

 • kao prva terapijska linija, uvode se preparati vitamina B6 – sami ili u kombinaciji sa doxylaminom (lek iz grupe antihistaminika prve generacije ). Oba preparata su se pokazala kao bezbedna za korišćenje u trudnoći
  antiemetici – lekovi koji sprečavaju povraćanje .Najveći broj ovih lekova je dokazano siguran u trudnoći dok za neke postoje ograničeni podaci. Stoga se obavezno konsultujte sa Vašim lekarom pre eventualne upotrebe ovih lekova.
 • antacidi – (omeprazol-omeprol, controloc i sl) kao i lekovi na bazi aluminijum i magnezijum hidroksida koji oblažu i štite sluzokožu digestivnog trakta, a vrlo malo ili nimalo se ne resorbuju (Gelusil-Lac, Gastroguard, Rennie, Rupurut).
 • Terapija ponekad zahteva bolnički tretman u vidu nadoknade tečnosti intravenoznom infuzijom, uz dodatak vitamina i eventualno drugih lekova.